szpinak mrożony 350g
jaja 3 duże sztuki
gałka muszkatałowa1/2 łyzeczki
sok z cytryny łyżeczka
czosnek 2 ząbki
łosoś wędzony 2 opakownia
kremowy serek chrzanowy 1 opakowanie
koper 2 łyżki
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30x40) Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 minut. szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i przestudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Nastepnie posmaować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. po wyjęciu z lodówki kroić w 1,5 cm plastry. SMACZNEGO:)
Twój komentarz