mgr Paulina Kudełka
25 Sier

placuszki z cukinii

Przepyszne, lekkie placuszki idealne, na drugie śniadanie. Cukinia jest łagodnym w samku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoka wartość dietetyczną:) zawiera potas, żelazo, magnez oraz wit C, K, PP, B1 i beta karoten. Zaletą cukini jest to, że nie odkładaja się w niej metale ciężkie, odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na trawienie:)

Placki z cukinii i marchewki

Przepis 

60g (1 duża sztuka) jaja
30g (3 łyżki) mąki np. orkiszowej, żytniej lub graham
500g (1 średnia) cukinia
100g (1 średnia) marchewka
100g (4 łyżki) jogurtu naturalnego
6g (3 łyżeczki) natki pietruszki
ulubione przyprawy


Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki, marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce. Wyłożyć na sitko, posolić i odcisnąć wodę. Wymieszać z jajkiem, posiekaną natką, mąką i doprawić. Smażyć na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą. Przygotować sos z jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw.

Twój komentarz




POKAŻ